Laulu ja musiikki on koko elämä!

07.06.2024

Kuulemma hyräilin melodioita jo ennen kuin opin puhumaan. Kotona kun oli putkiradio aina auki, sieltä tarttui korvamatoja pienen pojan päähän. 

Alakoulussa jouduin laulamaan joka koulun ns. kissanristiäisissä ja laulajan ura oli tavoitteena jo murrosiässä. Pääsin ensimmäiseen keikkailevaan yhtyeeseen 15-vuotiaana. Painelin uruista sointuja ja sain laulaakin muutaman kappaleen. Sitä seurasi muutama bändi, joissa toimin pystysolistina. Armeijan aika koitti, mutta homma jatkui sen jälkeen solistina Uolevi Nikander group -bändissä. Tuohon aikaan minulla oli jo paljon omia biisejä, kuten mm. Tähtityttö, johon sain sanoittajaksi Alatalon Mikon. Jaakko Salo arvosti niinkin paljon tuota, että kappale levytettiin Finndisc-yhtiölle ja Nikanderissa tehtiin myös Emille sinkku. Tuolloin oli tarkoitus tehdä myös pitkäsoitto, mutta Punk-aalto hukutti ne haaveet…

Itselleni merkittävimpiä keikkahommia 90-luvun alussa oli toimia Seuran Aurinkotyttökiertueen solitina yhdessä Eija Kantolan ja Caronin kanssa.

Lauluhommat jäivät pikkuhiljaa harrastusasteelle valmistuttuani pianonvirittäjäksi 70-luvun lopulla. Kappaleitani on levyttänyt mm. Kake Randelin, Kari Vepsä, Kirka ja Raija Koso. Edelleenkin teen toki jonkin verran duo-keikkaa, ja bändikin löytyy tarvittaessa.

Solo ry:hyn liityin ensimmäisen kerran 80-luvulla, jolloin Danny toimi puheenjohtajana ja Armi sihteerinä. Tuohon aikaan Kalajoella asuessani jouduin kuitenkin eroamaan yhdistyksestä pitkien kokousmatkojen takia. Tammilehto ja Bianca innostivat minua liittymään uudelleen pari vuotta sitten, ja yritänkin parhaani mukaan paneutua, kiireistä huolimatta, yhdistyksen toimintaan. Solossa arvostan sitä, että se antaa mahdollisuudet muillekin, kuin hittiartisteille, päästä esille.

Kaikille aloitteleville solisteille haluaisin toivottaa ⁠ennen kaikkea rohkeutta. Laulajille vinkiksi, kokeilkaa rohkeasti opettajien opastuksella, mikä sävellaji sopii parhaiten omaan äänialaan, sillä väärät sävellajit voivat monesti latistaa esityksen.

Mikä musiikissa sitten tekee minut onnelliseksi? Musiikki on elämäni. Saan siitä hyvänolon tunteen, ja etenin kun saa hienoa palautetta kuulijoilta ja kollegoilta, antaa se potkua ja voimaa jatkaa eteenpäin. Todella onnelliseksi minut tekee myös se, että lapsenikin jatkaaa musiikin alalla. 

Jussi Kiiveri

Solo ry:n hallituksen jäsen 2024-2026