Kun tehdään isommalla porukalla, on summa monesti osiaan suurempi

13.05.2024

Niin kauan kuin muistan olen haaveillut että minusta tulisi laulaja. Ensi askeleet laulusolistina otin koulunbändissä Nurmijärvellä 8. luokalla. Siitä alkoi rakkaustarina, joka on jatkunut tähän päivään asti.

Vuonna 1996 minusta tuli ammattimuusikko; minua pyydettiin laulamaan poikabändi XL5:seen, enkä tajunnut silloin, miten paljon se tulisi määrittämään minua ja myöhempiä tekemisiäni. Hurjan suosion jälkeen erosin bändistä pari vuotta myöhemmin ja perustin ystävien kanssa Käsityöläiset-nimisen bilebändin, jossa laulan edelleen. Kuin huomaamatta, minusta tuli bändin "aikuinen" ja nykyiseen toimenkuvaan kuuluu laulun lisäksi myös keikkojen myynti ja palkanmaksut.

Neljänkympin hujakoilla päätin tehdä muutamia isoja liikkeitä, kuten omistaa studion, perustaa teatteriryhmän, järjestää tapahtumia ja tehdä kauan kaavailemani soololevyn. Lopputuloksena viiden täyden toimintavuoden jälkeen studio oli konkurssissa ja velkaa oli muutenkin ihan kivasti. Itsellä lievä burnout, mutta eipä siinä itku auttanut. Makselin velat pois vuosien aikana ja jatkoin kohti uusia seikkailuja ja keikkailuja. Sooloprojekti jäivät kuitenkin elämään ja ensimmäinen ikioma levy tuli ulos 2016. Vetelin vähän happea ja julkaisin kolme levyä koronavuosina 2020, 2021 ja 2022.

Puuhailen parhaillaan uutta levyä, joka ilmestyy syksyllä ja kirjoittelen ohessa lauluja muille artisteille. En haaveile enää isosta suosiosta, koska sain maistaa sitä 90-luvulla. Mulle on tärkeintä, että juna liikkuu, lahkeet lepattavat ja soitto soi.

Tapasin Biancan sattumalta Open Creative House -tapahtumassa syksyllä 2023 ja hän pyysi minua mukaan yhdistykseen. Innostuin asiasta ja päätin liittyä yhdistykseen yksin tein. Koen, että olen saanut musiikilta niin paljon, että on tullut aika maksaa takaisin. Toivon, että pystyn omalla panoksellani luomaan kanssataiteilijoille esiintymismahdollisuuksia ja edistämään heidän uriaan.

On ilo kuulua Solo ry:n hallitukseen, jossa on monenlaista osaamista ja tekemisen meininki. Tuon pöytään oman kokemukseni ja intohimoni. Näin aluksi yritän oppia kokeneemmilta ketuilta, miten yhdistyksessä toimitaan.

Ensi vuonna juhlitaan isosti, kun Solo täyttää 50-vuotta. Silloin on meidän aika näyttää kyntemme, koska musiikki on parasta livenä. Ja kun sitä tehdään isommalla porukalla, on summa monesti osiaan suurempi.

En tykkää piipertämisestä, vaan isot linjat on mun juttu. Samoin tulevaisuuteen katsominen ja uuden suunnittelu. Mutta se lienee sellaista lähes jokaisen artistin kohdalla; vaikka julkaiset uutta musiikkia, katse on uusissa jutuissa.

Toivottavasti nähdään tulevaisuudessa Solon tapahtumissa. Tehdään uutta musaa ja järkätään kivoja keikkoja isolla sydämellä!


Mika Ikonen (Mica)

Solo ry hallituksen jäsen 2024-2026