1.11.2023 Solo ry:n tutustumiskäynti Musiikin Satamaan

07.11.2023

Sololaisten toimintaa - yhteistyö kantaa, blogikirjoituksen toimitti Varpu Virta, hallituksen jäsen, joka oli mukana tutustumiskäynnillä. Tässä blogikirjoituksessa Varpu kertoo omista tunnelmistaan Musiikin Sataman 1.11.2023 tutustumiskäynnin tiimoilta.

Keskiviikkona 1.11. rantautui iloinen porukka Musiikin Satamaan, Espoon Keilaniemeen. Paikalle olivat saapuneet Solo ry:n jäsenistöä, osa hallituksen jäseniä ja edessä olisi todellinen musiikin "tietopaukku"; faktaa niin Gramexin, Teoston, Music Finlandin sekä Open Creative Housen toiminnasta ja yleisistä tärkeistä seikoista, joita tulisi saattaa myös musiikin kentälle tekijöille ja esittäjille tietoon.

Ensimmäisenä esitteli Gramex toimintaansa. Toimitusjohtaja Ilmo Laevuo, johtaja Lauri Kaira, viestintäjohtaja Sari Aalto-Setälä sekä asiakkuuspäällikkö Tarja Henriksson.

Ei pidä titteleiden antaa hämätä, sillä jok'ikinen heistä on pitkän linjan musiikin ammattilaisia joko soittimen takana tahi musiikin tärkeyden ja esittäjien oikeuksien puolestapuhujana. Tapaaminen kulki jouhevasti ja juttua lensi puolin jos toisin kepeässä hengessä. Kysymyksiä esitettiin ja vastauksia saatiin. On kuitenkin selvää, että alalla on paljon epäselvyyksiä. Tässä kohtaa Gramex puolueettomana järjestönä pyrkii auttamaan taiteilijoita ja äänitetuottajia. Olisi kovin tärkeää, että musiikin esittäjät pitäisivät huolen asioistaan, sillä se on ainut tapa saada korvauksia live-esiintymisten lisäksi.

Jos sinulla vielä ei ole My Gramex portaalia, käyppä kirjautumassa mygramexportal.gramex.fi:iin.

Music Finlandin edustajana kuultiin tutkimuspäällikkö Merja Hottista.

Suomen musiikinvienti viime aikoina on ollut lisääntymässä määrin ja siten Music Finland auttaa kohtamaan niin artistin kuin ulkomaisen musiikin tarpeet. Tämä järjettömän hyvä pointti on vihdoin tajuttu, koska monet suomalaiset artistit ja tekijät ovat joutuneet toimimaan aivan yksin ja apua ei liiemmälti ole ollut tarjolla. Tätä apua voisi tukea enemmänkin. Josko joku päivä Suomen musiikkiteollisuudellakin olisi vientiä siinä määrin ulkomaille, että sillä olisi jo merkittävä painoarvo suhteessa bruttokansantuotteeseen? Naapurimaassa, kun luvut ovat ihan toista luokkaa. Tässäpä pientä vinkkiä ja kaivattua asenteenmuutosta myös Arkadianmäelle?

Tästä päästiinkin seuraavana Teoston hoteisiin ja informatiivisen esittelyn meille piti asiakaskokemusjohtaja Miia Engberg.

Teoston jäsenyys koostuu säveltäjistä, sanoittajista, sovittajista ja musiikinkustantajista. Tämä aatteellinen ja voittoa tavoittelematon järjestö katsoo jäsenistönsä oikeuksien perään. Ongelmanahan on, että musiikki ei ole materiaa vaan jonkin taiteilijan tuotos, siksi tarvitaan tekijänoikeuksista huolehtivaa tahoa. Musiikilla on kuitenkin tärkeä arvo kulttuurissa meille ja globaalisti. Se on jollekin kutsumus, työ, josta ansaitsee elantonsa, mutta sen käyttöä on vaikea rajata. Vaikka musiikkia käytetään kaikkialla, jälleen kerran esille nousee tässäkin kohtaa esiintyjän tärkeys; tehtäessä teostoilmoituksia keikalla esitettävistä kappaleista, kilahtaa muutama roponen tekijöiden kassaan. Se ei vie kuin hetken esiintyjiltä aikaa, mutta voi olla merkittävänä tulonlähteenä ja henkisenä kiitoksena tekijälle. Ja ajatelkaa maailmaa ilman musiikkia…?

Kierroksemme päättyi tutustumalla Open Creative Housen tiloihin.

Meitä vastassa OCH:ta edustamassa olivat Anttu Koistinen, Heikki Vuorinen sekä Tommi KaleniusSanalla sanoen, kyseessä on juuri "avoimen luovuuden tyyssija", jossa pyritään auttamaan artistia alusta loppuun yhdessä ja samassa paikassa. Mahdollisuus on tehdä musavideoita (puvusto/meikki), viedoklippejä, jakelu heidän kauttansa sekä miksaus, masterointi, mitä ikinä nyt koko prosessi tarvitseekaan. Mainittakoon vielä, että heillä onnistuu viimeisin ääniformaatti Dolby Atmos-miksaus. Jos taasen haluaa toimia itsenäisesti, voi vain vaikka vuokrata yhden monista studiohuoneista omaan käyttöönsä ja siihen sisältyy huippulaitteisto. Paikalla on ammattilaisia auttamassa ja mikä parasta, hinnoista on tehty paketteja, jotka ovat varsin kohtuullisia ja Sololaisille hinnat ovat vielä parempia ;)

Summa summarum. Olipa päivä, mutta mahtava sellainen!

Parasta kaikessa on näkemys, että eri tahot pyrkivät kaikki yhteistyöhön keskenään. Suomella ei ole enää varaa lokeroitua tahoihinsa ja rehti avoin kommunikointi on "kaiken aa ja oo". Me Solossa pyrimme jakamaan tietoa, mutta jos kysymyksiä on, kehoittaisimme ottamaan rohkeasti yhteyttä myös edellä mainittuihin tahoihin. Se ei sido mihinkään ja saat ainakin oikeita vastauksia.

Seuraavana kaikille jäsenille avoin Zoom-tapaaminen 7.11.2023, klo 18-20.00.

Tervetuloa mukaan Soloilemaan!

Varpu Virta, hallituksen jäsen